Mégis megmenekülhet néhány cafeteriaelem?

800 419 CafeT-rend

Mint ismert, a jövő évi adótörvények alapján számos cafeteriaelem adózása kedvezőtlenebb lesz 2019-től, mint jelenleg. Például a jelenleg egyes meghatározott juttatásként adózó (összesen 40,71 százalékos adóterhelésű) számos igen népszerű cafeteria-elem 2019-től csak bérként leadózva lesz adható. Ide tartoznak a 2016. december 31-ig még béren kívüli juttatásnak minősülő juttatások is, például az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, az önkéntes biztosító pénztárakba (nyugdíjpénztár, egészségpénztár, önsegélyező pénztár) fizetett munkáltatói hozzájárulások és az Erzsébet-utalvány is.

Az egyes meghatározott juttatásnak számító csekély értékű ajándékot jelenleg évente maximum 3 alkalommal lehet adni, legfeljebb alkalmanként a minimálbér 10 százalékáig (13.800 forint/alkalom). Jövőre viszont már csak egy alkalommal lesz adható.

Ezen kívül az adómentes elemek körét is jelentősen megnyirbálták, öt adómentes juttatás szűnik meg, illetve csak bérként adható a jövő évtől. Ezek között van a mobilitási célú lakhatási támogatás is, amelynek feltételein éppen az idei évre enyhítettek.

Az adóváltozás nagy fejtörést okoz a munkáltatóknak, mármint hogy melyik ujjukat harapják. Megtartsák-e a megnövekvő adóterhű cafeteriaelemeket, ha igen, megosszák-e a dolgozókkal a megnövekvő adóterheket, vagy magukra vállalják azokat? Bruttóban tartsák-e meg az összeget, vagy nettóban?

Még nem lefutott meccs?

Persze az sem kizárt, hogy a cafeteriánál még nincs minden kőbe vésve – legalábbis a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) ezt lebegtette meg a kormányt képviselő államtitkár – tudtuk meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) elnökétől, aki jelen volt az ülésen. Kordás László szerint tehát nem kizárt, hogy rábólint a kormány a munkáltatók és munkavállalók hárompontos javaslatára, mely szerint:

  • az öngondoskodásnál (nyugdíj-, egészségpénztári és önsegélyező pénztári munkáltatói támogatások),
  • a munkaerő-mobilitással kapcsolatos támogatásoknál (lakhatási, bérlet, és albérlettámogatás) és
  • a családi támogatásoknál (például iskolakezdési támogatás, kis összegű ajándék)
    maradhatnának a jelenlegi, bérnél kedvezőbb adóterhek.

Hogy valóban így lesz-e, az hamarosan kiderülhet.

Mindenesetre a bértárgyalásokat alaposan megnehezítik a cafeteria adózási szabályainak januári változásai. Hiszen már egy pár éve a cafeteria is a béralku része, még akkor is, ha semmi esetre sem adható bér helyett. Mégis mindenki számol vele, a munkavállalók és a munkáltatók is.

A szakszervezetek azt szeretnék elérni, hogy a dolgozók nettóban ne kapjanak kevesebbet. A munkáltatói érdekképviseletek meg nyilván abban érdekeltek, hogy ne nőjenek a foglalkoztatók adóterhei. Ezért folyamodott mindkét oldal a kormányhoz, kérve a már elhatározott adóemelés felpuhítását. Elvileg jöhet még egy őszi adócsomag…