Egészségpénztári önsegélyezés

800 419 CafeT-rend

Akinek van egészségpénztári számlája, akár munkáltatói támogatással is, jó ha tudja, hogy önsegélyező pénztári szolgáltatásokat is igénybe tud venni. Mire gondoljunk például? Lakáscélú jelzáloghitel-törlesztéshez támogatás, közüzemi díjak támogatása védendő fogyasztóknál, szülési segély, gyermeknevelési, gyermekgondozási, beiskolázási támogatás, felsőoktatási költségtérítés, munkanélküliségi ellátások, baleseti egészségkárosodási, rokkantsági járadék és ápolási díj összegéhez kiegészítés, intézményi idősgondozáshoz támogatás, temetés igazolt költségeihez hozzájárulás. A különböző szolgáltatásokat külön kell igényelni a pénztáraknál, 120 napon belül, az egyéni számlán lévő szabad rendelkezésű összeg terhére. 

Az OTP Egészségpénztár ügyfelei körében egyre népszerűbbek az önsegélyező szolgáltatások, például a gyerekszületéshez és babaápoláshoz kapcsolódóak. De mint a pénztár felhívta a figyelmet, a különböző élethelyzetekben kérhető támogatások közül vannak olyanok is, amelyeket még csak kevesen igényelnek, pedig ezek is valós segítséget jelenthetnének a mindennapokban.

 1. Táppénz-kiegészítés

  Olyan támogatás, amely betegség esetén a 60 százalékos táppénzt egészíti ki a szokásos teljes jövedelem mértékéig – kizárólag a pénztártag számára. Abban nyújt segítséget, hogy a betegség okozta jövedelemkiesés ne jelentsen költségfinanszírozási problémát a beteg családjának. Az igénybevételhez a munkáltató által kiállított igazolás bemutatása szükséges.
 2. Rezsitámogatás

  A – védendő fogyasztói státuszban lévő – pénztártag a következő közüzemi díjak finanszírozására veheti igénybe: villamos energia-, gáz-, ivóvíz-, csatornaszámla elszámolására, legfeljebb a havi minimálbér (149 ezer forint) 15 százalékáig (22 350 forintig). A támogatás nem vehető igénybe közös költség, TV-, internet-, telefonszámla és szemétszállítási díj kifizetésére, továbbá a pénztártag kedvezményezettje nem igényelheti. 
 3. Álláskeresési támogatás

  Azok igényelhetik, akiknél megszűnt a jövedelemszerző tevékenység és még nyugellátásra nem jogosultak. A támogatás az álláskeresési járadékot egészítheti ki a folyósítás időtartama alatt, legfeljebb az ellátás alapjául szolgáló összeg (a korábbi bér) mértékéig. Ezt a támogatást nem csak a pénztártag, de annak kedvezményezettje is igényelheti.
 4. Jelzáloghitel-támogatás

  Lakáscélú forint alapú hitel törlesztéséhez (jelzálog alapú lakásvásárlási hitel, jelzálog alapú lakásfelújítási hitel, jelzálog alapú, lakásépítési hitel, munkáltatói jelzáloghitel lakásvásárlásra banki közreműködéssel, munkáltatói jelzáloghitel lakásfelújításra banki közreműködéssel, munkáltatói jelzáloghitel lakásépítésre banki közreműködéssel, lakástakarékkal kombinált jelzáloghitel lakásvásárlásra, felújításra vagy építésre) vehető igénybe. 

+1: Támogatás gluténmentes élelmiszerek vásárlásához

A gluténmentes termékek speciális élelmiszerek, amelyek árazása a normál élelmiszerek felett van – erre a többletköltségre vehetnek igénybe támogatást a pénztártagok. Fontos, hogy a számlán szerepelnie kell a gluténmentes jelzőnek a termék pontos megnevezése mellett. A termékek nem csak a pénztárral szerződött szolgáltatóknál vásárolhatóak meg.