Újabb változások a SZÉP-kártyánál

800 419 CafeT-rend

Arról már írtunk, hogy egy április 20-án megjelent kormányrendelet szerint jelentős változások lesznek a Széchenyi Pihenőkártyánál.

  • A szolgáltatóknak pénzforgalmi számlán, pontosabban korlátozott rendeltetésű fizetési számlán kell majd kezelniük az egyenlegeket pénzforgalmi szolgáltatóként. Eredetileg úgy volt, hogy december elsejétől.
  • A szolgáltatóknak ehhez legelőször meg kell szerezniük a pénzforgalmi szolgáltatói jogosítványt. És ez egyben azt is jelenti, hogy akár újabb szereplők is beléphetnek a piacra.
  • Ha megvan az engedélyük, akkor 60 napon belül minden kártyabirtokost ki kell értesíteniük, hogy szeretnének velük új szerződést kötni.
  • Ha valaki nem jelez vissza, akkor 30 nap elteltével elfogadottnak kell tekinteni a szerződésre tett ajánlatot.
  • Újdonság lesz az is, hogy a lejáró, kétéves egyenlegeket nem kell majd a szolgáltatóknak május vége után visszautalniuk ömlesztve a munkáltatók részére. Vagyis a lejáró egyenlegek nem fognak egyik napról a másikra elveszni a dolgozók számára. És ez már a jövő májusban lejáró egyenlegekre is érvényes lesz.
  • Viszont a lejáró egyenlegekre 3 százalék + áfa díjat számíthatnak fel a szolgáltatók. Hogy a meglévő három szolgáltató számít-e fel majd díjat, és ha igen, mennyit, még nem tudni. De ha lesz díj, akkor az szépen apránként, de mégis csak el fogja vinni a megmaradó két éven túli egyenlegeket.

Gyorsítanának a lebonyolításon

Ehhez képest újdonság, hogy pár napja kijött egy módosító kormányrendelet-tervezet, amely kicsit meggyorsítaná az átállást. E szerint:

  • A szolgáltatóknak 60 nap helyett 30 napon belül kellene kiértesíteniük az összes náluk lévő kártyabirtokost arról, hogy szeretnének velük szerződést kötni az újfajta számla vezetésére.
  • Nem 30, hanem csak 15 napjuk lenne a kártyabirtokosoknak arra, hogy reagáljanak. És ha 15 napig nem jeleznének vissza, akkor innentől kellene elfogadottnak tekinteni az ajánlatot.
  • Ha nincs visszajelzés, akkor nem 15 napon belül, hanem legkésőbb január 5-éig kellene átvezetni az egyenlegeket az új számlákra.

Szóval miközben szűkítik a határidőket, úgy tűnik, december elseje helyett mégis januárra tolódik át, hogy az egyenlegek az új számlára kerüljenek.

Abban nem lesz egyelőre változás, hogy ha a dolgozó kifejezetten visszautasítja az új számlát, akkor juttatása maximum két évig még maradhat használható az elektronikus utalványon.

Nem kellene a SZÉP-kártyás munkáltatói utalás után tranzakciós illetéket fizetni

Időközben lezárult a jövő évi adótervezet részletes vitája, és megvan, milyen módosításokat támogatna az Országgyűlés gazdasági bizottsága. Az adótörvényekben jelzett cafeteria-átszabás úgy tűnik, marad, vagyis mint írtuk, számos juttatás megszűnhet.

Például a jövő évtől a SZÉP-kártya marad az egyetlen béren kívüli juttatás. De kapna még egy kedvezményt, ami a cégeknek kedvezhet. A bizottság javaslata szerint jövőre az új, vagyis már a korlátozott fizetési számlára érkező munkáltatói utalásokat mentesítenék a tranzakciós illeték megfizetése alól.