Szállodába mentek leginkább a SZÉP-kártyások

800 419 CafeT-rend

A KSH-statisztika alapján szúrta ki az Azénpénzem.hu nemrégen, hogy a Széchenyi pihenőkártyánál milyen érdekes trendek voltak megfigyelhetőek januárban a szállásfoglalásnál.

Azt találták, hogy miközben idén januárban összességében csökkent a belföldi vendégek által elköltött vendégéjszakák száma, a SZÉP-kártyás költések továbbra is szépen emelkedtek a belföldi szállásfoglaláson belül. A januári statisztika pedig ugye azért érdekes, mert az idei évtől jelentősen átrendeződött a cafeteria adózása, számos adómentes és kedvezményes adózású juttatás után már a bérnek megfelelő terheket kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy akár a tavalyi felére is olvadhat egy-egy dolgozónál a bruttó keret, mire kézhez kapja nettóban.

A változások egyik nyertese a béren kívüli juttatásnak egyedüliként megmaradt a SZÉP-kártya

A KSH-statisztika alapján úgy tűnik, a pihenőplasztik elkezdte győztes menetelését. 7,4 százalékkal, 1,1 milliárd forinttal költöttek többet a kártyával a belföldi vendégek a különböző szálláshelyeken, mint tavaly. Miközben összesen csökkent a belföldi vendégéjszakák száma.

Még valami világosan kiderült a KSH-statisztikából: miközben a belföldi vendégéjszakák 81 százalékát jegyző szállodákban 0,6 százalékos visszaesés volt januárban, a SZÉP-kártyás költések emelkedtek. Viszont az olcsóbb szállásokon, például közösségi szálláshelyeken, üdülőházakban egyértelműen csökkent a SZÉP-kártyás forgalom.

Mindez valóban lefordítható úgy is, hogy jellemzően a magasabb jövedelműek körében vált népszerűbbé a pihenőplasztik. Olyanok körében, akik szállodába is el tudnak menni. Persze a januári adatokból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Hiszen lehet, hogy még a tavaly vagy a korábban kapott juttatásukat költötték el a dolgozók. De azért mindenképpen figyelmet érdemel ez a megfigyelés.

Már közvetlenül a bankokkal kell szerződni

A tavaly májusban életbe lépett jogszabály értelmében idén január 5. után már csak azok a kártyabirtokosok kaphatnak SZÉP-kártya-juttatást, akik megkötötték szerződésüket a kibocsátóval, azaz az OTP-vel, a K&H-val vagy az MKB-val.

A pénztárszolgáltatók tavaly november végéig minden SZÉP-kártya-birtokosnak elküldték a szerződését. Azok a kártyabirtokosok, akik nem vették át a szerződésüket 2019. január 5-ig, már nem kaphattak a munkáltatójuktól SZÉP-kártya-juttatást, és csak a megmaradt egyenlegüket használhatják fel.

De ha valakinek utólag jutna eszébe, hogy mégis szerződne, akkor sincs baj, utólag is lehet szerződést kötni. Az új SZÉP-kártyások 2018 decemberétől már közvetlenül a bankoknál tudtak csak SZÉP-kártyát igényelni és a hozzá kapcsolódó számlákra szerződést kötni. Vagyis megszűnt a munkáltatói kártyaigénylés a munkavállaló számára.

Változás még, hogy 2019-től a fel nem használt pénzek a munkavállalók számláin maradnak és szabadon elkölthetők, azokat a számlavezető nem utalja vissza a munkáltató részére. Viszont a szolgáltatók/bankok a bent ragadt pénzekre jutalékot számíthatnak fel.