Megmaradó egyes meghatározott juttatások

800 419 CafeT-rend

Azt már korábban összefoglaltuk, milyen ismertebb egyes meghatározott juttatások szűnnek meg, köztük a 2018. december 31-ig még béren kívüli juttatásnak minősülők, például az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, az önkéntes biztosító pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, az Erzsébet-utalvány.

Megszűnik az a lehetőség továbbá, hogy a munkáltató belső szabályzat alapján, vagy minden munkavállalónak azonos formában és mértékben adhasson bármilyen juttatást a kifizetőt terhelő magasabb (jelenleg 40,71 százalékos) közteher megfizetése mellett.

Most nézzük a teljes kínálatot, amiből jövőre választani lehet, vagyis hogy mi minősül majd jövőre egyes meghatározott juttatásnak, a jelenlegi 40,71 százalékos adóteher mellett, illetve ha jövő júliusban mérséklik a szociális hozzájárulási adót, akkor onnantól 38,35 százalékos közteherrel.

Egyes meghatározott juttatás marad:

  • A hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás révén a magánszemélynek juttatott adóköteles jövedelem;
  • A kifizető tevékenységének ellátása érdekében telefonszolgáltatás magáncélú használata címén meghatározott adóköteles jövedelem.
  • Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló törvény előírásai szerint célzott szolgáltatásra befizetett összeg.
  • A szakképző iskolai tanuló, kötelező szakmai gyakorlaton lévő hallgató, duális képzésben hallgatói munkaszerződés alapján részt vevő hallgató részére azonos feltételekkel és módon ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel.
  • A reprezentáció és üzleti ajándék.
  • Az évi (nem három, hanem csak) egy alkalommal – az erre vonatkozó nyilvántartás vezetése mellett – adott csekély értékű ajándék (=a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás).
  • A több magánszemély által igénybe vett, és egyenként nem beazonosítható ingyenes vagy kedvezményes termék, szolgáltatás, ingyenes vagy kedvezményes rendezvény, esemény költsége, azzal, hogy az itt kapott ajándék nem lehet több, mint a minimálbér 25 százaléka.
  • A magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás.
  • Az olyan adómentesnek, üzleti ajándéknak nem tekinthető üzletpolitikai (reklám) célú juttatás, amely nem tartozik a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá.
  • A Széchenyi Pihenőkártya kereten felüli része. Költségvetési szerveknél az éves maximális kedvezményes adózású keret évi 200 ezer forint, vállalkozásoknál 450 ezer forint. E felett már egyes meghatározott juttatásnak számít a SZÉP-kártyára küldött pénz. A szállás alszámlán 225 ezer forintnál van a határ, a vendéglátás alszámlánál 150 ezer forintnál, a rekreációs zsebnél pedig 75 ezer forintnál – eddig béren kívüli a juttatás, felette egyes meghatározott juttatásnak minősül, ahogy most is.

Mindez eléggé leszűkíti az eddigi mozgásteret, és jelentős fejtörést okozhat a munkáltatóknak, mivel töltsék majd ki a törlések miatt keletkező juttatási űrt.