Jobb feltételekkel adható jövőre a mobilitási lakhatási támogatás

1024 536 CafeT-rend

Az elmúlt években jelentősen megugrottak albérleti díjak, Budapesten pl. négy év alatt megduplázódtak. A lakóhelyüktől távolabb munkát találók részéről ezért egyre égetőbb az igény egy széles körben is igénybe vehető albérlet-támogatásra. Elvileg munkavállalók tízezreinek terheit enyhíthette volna az adómentes munkáltatói mobilitási lakhatási támogatás, azonban a túl szigorú feltételek miatt 2017-ben országosan is csupán alig néhányan vették igénybe. A tervezett változások viszont bővíthetik jövőre az igénybe vevők körét.

A lakhatási támogatás adómentességének feltételei most:

 • A munkáltató és a támogatásban részesülő munkavállaló között fennálló határozatlan idejű, legalább heti 36 órás munkaidejű munkaviszony,
 • A munkavállaló állandó lakóhelye és a munkavégzés helye közötti távolság legalább 60 km, vagy pedig a munkavégzés helye és az állandó lakóhely közötti utazás tömegközlekedési eszközzel oda- és visszautazás naponta 3 óránál több időt vesz igénybe.
 • A munkaviszony létrejöttét megelőző 12 hónapban, illetve a támogatás nyújtásának időpontjában a munkavállaló nem rendelkezik lakás tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával a munkavégzés helyén vagy olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 60 km-t, vagy amelytől a munkavégzés helyéig tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje nem éri el a 3 órát.

A lakhatási támogatásnál a következő meghatározott értékeket lehet figyelembe venni:

 • a munkavállaló által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkáltató által térített összeget, vagy
 • a munkáltató által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkavállaló által meg nem térített összeget, vagy
 • a munkáltató tulajdonában álló lakásban biztosított lakhatás szokásos piaci értékéből a munkavállaló által meg nem térített összeget.

Az adómentes juttatásra a következő plafonok érvényesek most:

 • a foglakoztatás első 24 hónapjában a minimálbér legfeljebb 40 százaléka,
 • a foglakoztatás második 24 hónapjában a minimálbér 25 százaléka,
 • a foglakoztatás második 24. hónapját követő 12 hónapban (magyarul az ötödik évben) a minimálbér 15 százaléka lehet az adómentes lakhatási támogatás.

Jövőre az eddiginél is jobban támogatja az állam azt, hogy a munkáltatók adómentesen támogathassák a munkavállalók albérleti költségeit. Tovább enyhülnek ugyanis a feltételek, és emelkedik a kedvezményplafon is.

Kedvezőbb feltételek 2018-tól

Az idei feltételek között komoly megszorítás volt, hogy csakis határozatlan idejű szerződéssel lehetett a támogatást igénybe venni. Jövőre azonban az adótörvény-változással a juttatás már határozott idejű szerződésekhez is járhat, ráadásul összege is jelentősen emelkedhet.

Jövőre az adómentes lakhatási támogatás értékhatárai:

 • a foglakoztatás első 2 évében a minimálbér maximum 60 százaléka lehet a mobilitási lakhatási célú támogatás,
 • a foglakoztatás harmadik és negyedik a minimálbér 40 százaléka,
 • a foglakoztatás ötödik évben a minimálbér 20 százaléka.

És mivel a minimálbér is nő közben, a jelenlegi 127 500 forintról 138 ezer forintra, ez is növeli az adható támogatás összegét, így az első két évben akár havi 82 800 forint is lehet adómentesen a jelenlegi 51 000 forint helyett.

A feltételek között szerepel, hogy az állandó lakhely legalább 60 kilométerre, vagy tömegközlekedési eszközzel oda-vissza legalább három órára legyen a munkahelytől, és ezen a körön belül a munkavállalónak semmilyen lakástulajdona, illetve haszonélvezeti joga ne legyen (egy éven belül visszamenőleg sem). 2018-ban ez utóbbi feltétel is enyhül, és immár csak a többségi tulajdon lesz a kizáró ok.

Az adómentes munkáltatói mobilitási támogatás igénybevételéhez az albérleti díjról bizonylatot kell leadni. Minimum heti 36 órás munkaviszony esetén adható a támogatás.

A munkáltató kötelessége, hogy az adóévet követő év január 31-ig munkavállalónként adatot szolgáltasson az adómentes támogatásban részesített magánszemélyek nevéről, adóazonosító jeléről, a munkavállaló által bérelt lakás címéről.