Egyes meghatározott juttatások – hagyományos elemek

800 419 CafeT-rend

A munkáltatói juttatások alatt azokat az egyes meghatározott juttatásokat értjük rajtuk, amelyek már korábban is ebbe a juttatási kategóriába tartoztak (és nem az adóváltozások miatt átminősített volt béren kívüli juttatásokra). Adóterhük idén 40,71 százalék.

A munkáltatói juttatásba belekerül minden olyan juttatási forma, amely megfelel az egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó feltételeknek. A juttatás lehet termék vagy szolgáltatás, de lehet utalvány is. Most vegyük végig ezeket egyes meghatározott juttatásokat.

Csekély értékű ajándék

Adható a munkavállalónak, a már nyugdíjas volt munkavállalónak, és az ő közeli hozzátartozóiknak, illetve az elhunyt dolgozó közeli hozzátartozójának, meg adhat még belőle a szakszervezet is. Sőt, a juttatásból lehet adni nem munkavállalónak, de csak abban az esetben, ha más juttatásban a magánszemély nem részesült.

Legfeljebb évente háromszor adható, alkalmanként maximum a minimálbér 10 százalékáig. Azaz idén legfeljebb 3*13 800 forint, összesen 41 400 forint összegben.

Pont a feltételek miatt mindenképpen nyilvántartást kell vezetni a csekély értékű ajándék juttatásáról, hogy bármikor meg lehessen nézni, ki mikor mennyit kapott már az adott évben. Mivel egyes meghatározott juttatásról van szó, vagy mindenkinek egységesen kell adni belőle, vagy pedig egy szabályzat szerint, dolgozói csoportokat képezve egyformán.

Biztosítási díj formájában adott juttatás

Személybiztosítást adhat a munkáltató juttatás egyes meghatározott juttatás formájában, amennyiben a biztosítás kedvezményezettje magánszemély. (Ha a biztosítás kedvezményezettje nem a munkavállaló, hanem a munkáltató, akkor nincs szó juttatásról, nincs szó adókötelezettségről, hiszen ebben az esetben a magánszemély nem szerez soha semmilyen jövedelmet. Viszont ha a magánszemélyre delegálják mégis a biztosítást, akkor már szükséges megvizsgálni az adókötelezettséget.)

Ha pedig nem személybiztosításról van szó, hanem mondjuk autó- vagy lakásbiztosításról, akkor az általános szabályok szerint bérként kell a munkáltatói hozzájárulás után leadózni.

A személybiztosítás lehet élet-, nyugdíj vagy baleset- és egészségbiztosítás is. Lehet szó tisztán kockázati biztosításról, megtakarítási elem nélkül is, de az adómentes. Ha viszont van megtakarítási elem is, akkor egyes meghatározott juttatás a munkáltató hozzájárulása.

Értékhatár felett adott béren kívüli juttatás

Korábban, amíg számos béren kívüli juttatás volt, különböző értékhatárokkal, egész sok minden tartozott ebbe a kategóriába, azonban ezek közül csak a SZÉP-kártya maradt meg. Összességében 450 ezer forintig lehet kedvezményes adózású, ezen belül:

  • a szállás alszámla 225 ezer forintig,
  • a vendéglátás alszámla 75 ezer forintig és
  • a szabadidő alszámla 75 ezer forintig.

És amennyiben ezeket a keretösszegeket átlépik, akkor már nem kedvezményes (34,22 százalékos) az adózás, hanem egyes meghatározott juttatásként 40,71 százalékos.

Ami nagyon fontos: a tavaly bejött új béren kívüli juttatásnál, az évi maximum százezer forintig adható készpénzcafeteriánál a keretösszeg túllépése esetén a 100 ezer forint feletti rész bérként adózik!

Adófizetési kötelezettség

Magától értetődően akkor keletkezik, amikor a dolgozó megkapja a juttatást, és nem akkor, amikor felhasználja. Mondjuk ha kap egy wellness-hétvégére szóló utalványt, akkor már ez az aktus önmagában keletkezteti az adófizetést, függetlenül attól, hogy mikor fog elmenni pihenni a munkavállaló. A bevallást a juttatás kiadását követő hónap 12-éig kell elkészíteni, és addig kell befizetni a közterheket is.

Az adót pedig az érték után kell megfizetni. Speciális helyzet, ha a dolgozó eladja, amit juttatásként kap. Nem tudom, mennyire fordul elő ilyesmi, de például akkor lehet ez érdekes, ha a munkáltató okostelefont ad, de azt a dolgozó nem tudja használni, így inkább eladja, és vesz magának butát. Ebben az esetben az okostelefont költségként lehet elszámolni. A dolgozó pedig az árkülönbözet után ingó értékesítés címén adózik.