Cafeteria kiskapu: a célzott támogatás lehet az új sláger

800 419 CafeT-rend

A jövő évre elfogadott adótörvények értelmében nem lesz egyes meghatározott juttatás például az egészségpénztári és nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás sem, bérként kell utánuk adózni. De mint az Azénpénzem.hu kiderítette, van kiskapu.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke, dr. Kravalik Gábor a szakportálnak azt mondta, a munkáltatók már keresik annak lehetőségét, hogy a korábban kedvezményes adózással nyújtott egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulásra szánt összeget továbbra is adhassák a munkavállalóiknak, vagy más hasonló – nyugdíjcélú vagy egészségügyi tudatosságot építő – juttatással helyettesíthessék. És úgy tűnik, van is megoldás, többféle is.

Szóba jöhet a célzott szolgáltatás, az adományozás, de elméletileg például akár az is, hogy egy-egy munkáltató megmaradva a megszokott hozzájárulásnál a pénztári juttatás mértékét csökkentse, és az így felszabaduló összegből bérfejlesztést hajtson végre.

Ha a munkáltató meg szeretné tartani a juttatásokat, a legjobb megoldásnak az eddig nem túl ismert, illetve kevéssé elterjedt „célzott támogatás” bevetése tűnik, amit a 2019-től hatályos adótörvények változatlanul megtartottak egyes meghatározott juttatásnak.

Mint dr. Kravalik Gábor kifejtette, ez a támogatási forma más koncepción, illetve más alapokon nyugszik, mint a többi, és mostani ismereteik szerinti az elfogadott jogszabály alapján alternatívája lehet a korábbi támogatási formáknak. Azoknak a munkáltatóknak lehet jó megoldás, akik továbbra is az egyes meghatározott juttatásokra irányadó adókulcs mellett szeretnének hozzájárulni a náluk dolgozók előtakarékosságához.

Szerinte a célzott támogatások lehetősége részben pótolhatja a pénztári rendszerből az adóváltozások hatására kieső vállalati befizetéseket. Ez a megoldás egyébként remekül alkalmas a kieső egyéb cafeteriaelemek pótlására is, hiszen a pénztárak azon juttatásokat (szolgáltatásokat) is tudják nyújtani – tette hozzá.

A célzott támogatás lényege, hogy a támogató (jellemzően a munkáltató) nem a munkavállaló egyéni számlájára, hanem egy elkülönült támogatási számlára fizet, így a befizetés nem válik az egyéni számla részévé. A célzott szolgáltatás keretében erről a támogatási számláról – a támogató és a pénztár között kötött külön támogatási szerződés alapján – a támogatottak előre meghatározott szolgáltatásokat, például ha egészségpénztárról van szó, akkor gyógyszervásárlást, orvosi ellátást, nyugdíjpénztárban pedig a majdani nyugdíjszolgáltatást vehetik igénybe.

Azt érdemes tudni a célzott támogatásról, hogy kifejezetten rugalmas lehetőség, ami alkalmas egyéni munkáltatói preferenciák megvalósítására, munkahelymegőrző, hűségprogramok kialakítására – emelte ki a szövetség elnöke.

Ő úgy látja, a célzott szolgáltatás a munkaerő-megtartás hatékony eszközévé válhat. Például úgy, hogy a differenciálás mellett vagy azon belül elképzelhető akár az is, hogy a munkáltató a célzott szolgáltatási juttatás nyújtását feltételhez (pl. hűségidő) köti. A munkáltató (támogató) az általa szerződésben kikötött feltételek szerint támogathat egyes korosztályokat, bizonyos élethelyzetben lévő embereket vagy egy munkáltatóhoz tartozó munkavállalók összességét, illetve azok csoportjait. A támogatás tehát csoportképző elvek mentén is odaítélhető, differenciáltan nyújtható, és – különösen nyugdíjpénztáraknál – a támogató, a támogatott és a pénztár számára egyaránt hosszú távú elköteleződést jelent, ismertette a szakportálnak a lehetséges előnyöket dr. Kravalik Gábor.