Alaposan átszabnák a cafeteriát

800 419 CafeT-rend

Nem várt változásokat hozhat a jövő év a munkáltatói juttatások esetében – derül ki a kedden este megjelent adótörvény tervezetéből. Számos juttatás megszűnhet, és változnak az adóterhek is, ha megszavazzák a tervezet ezen részeit. Nézzük sorban, mi várható.

Adómentes juttatások

Öt adómentes juttatás megszűnhet, ezek:

 • az akár ötmillió forintos lakáscélú munkáltatói támogatás,
 • az idei évre is lazított mobilitási célú lakhatási támogatás,
 • a kockázati biztosítás munkáltató által megfizetett díja,
 • az idén újként behozott diákhiteltörlesztés megfizetéséhez adott munkáltatói támogatás,
 • a sportrendezvényre szóló belépők, valamint a kultúrautalványok.

Béren kívüli juttatások

Ebben a csoportban jelenleg a SZÉP-kártya és a tavaly bevezetett készpénzcafeteria található, 34,22 százalékos adóteherrel. Nos, a készpénzcafeteria teljesen megszűnik, és csak a SZÉP-kártya marad kedvezményes adóteher mellett. Sőt, egyedül ennél a juttatásnál eltörlik az adóalapnál az 1,18-as szorzót is, így 29 százalékra csökkenhet az adóteher, amennyiben marad a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho). Illetve valószínűleg nem ehónak fogják hívni, mert az is megszűnik. Jobban mondva beleolvad a szociális hozzájárulási adóba (szocho).

A SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok ezen túl úgy tűnik, nem változnának, maradnak a keretösszegek. A keretösszeg feletti rész pedig továbbra is egyes meghatározott juttatásnak számítana. De mint korábban írtuk, pénzforgalmi számlákká fogják alakítani a SZÉP-kártyarendszert.

Egyes meghatározott juttatások

Megszűnik az a lehetőség, hogy a munkáltató belső szabályzat alapján, vagy minden munkavállalónak azonos formában és mértékben adhasson bármilyen juttatást a kifizetőt terhelő magasabb (jelenleg 40,71 százalékos) közteher megfizetése mellett.

2019-től egyes meghatározott juttatás maradhat például:

 • az önkéntes biztosító pénztárakba célzott szolgáltatásra befizetett összeg,
 • a munkavégzéshez szorosabban kapcsolódó juttatások, mint például a cégtelefon magáncélú használata, a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás, a reprezentáció és üzleti ajándék címén adott termék és szolgáltatás, valamint
 • az olyan ingyenes vagy kedvezményes esemény keretében termék vagy szolgáltatás formájában juttatott bevétel, ahol nem állapítható meg egyértelműen, hogy ki és milyen arányban részesül az egyes szolgáltatásokból.

Teljesen megszüntetik viszont a 2016. december 31-ig még béren kívüli juttatásnak minősülő, azóta egyes meghatározott juttatássá lefokozott elemeket, köztük például:

 • az iskolakezdési támogatás,
 • a helyi utazási bérlet,
 • az önkéntes biztosító pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás,
 • az Erzsébet-utalvány juttatását.

Hogy a megmaradó egyes meghatározott juttatások adóterhe mennyi lesz? A szocho/eho jövőre 17,5 százalékra csökken. És ezeknél a juttatásoknál a tervezet szerint nem törlik el az adóalapra az 1,18-as szorzót. Szóval ezek alapján 40,71 százalék helyett 38,35 százalékra tippelnék.

A változtatásokat Varga Mihály pénzügyminiszter az adótörvény benyújtásakor azzal indokolta, hogy túl bonyolult volt a cafeteriarendszer, és emiatt számos kritika érte. Amiben mondjuk van is valami. Az biztos, hogy alaposan át fogja rendezni a juttatások piacát ez a sok változtatás.